četrtek, 6. november 2014

Barva za označevanje nogometnega igrišča


Vsako nogometno igrišče je nekaj posebnega. Je igrišče na katerem gostujemo in naše domače, na katerega smo navajeni. Vsa pa imajo nekaj skupnega oziroma neka skupna določila in kriterije, ki jih morajo izpolnjevati.
Je prostor, kjer je veliko napetosti, gibanja, veselja in razočaranj in neprestanega dogajanja, ki ga je potrebno označiti. Za označevanje igrišč (črt) se lahko koristijo materiali, ki niso škodljivi, so jasno vidni in ne povzročajo vdolbin. Vse črte pripadajo prostoru, ki ga omejujejo. Kotne zastavice so obvezne, saj brez njih ni tekme. Zastavice morajo biti rumene ali oranžne barve Igrišče pa je označeno z biološko razgradljivimi barvami, ki so primerne za vozičke z mokrim označevanjem. Lastnosti tovrstnih barv so: visoka kakovost, so topne v vodi in neškodljive za ljudi,živali in rastline. Barvo damo v voz za črtanje igrišče. Obstajajo tudi razni pripomočki za označevanje igrišč v različnih barvah. Na tržišču veliko podjetij, ki še nadgrajujejo postopek označevanja športnih površin in eno izmed izstopajočih je Linemar International, ki viša standarde označevanja linij. Proizvaja barve in črtalce (naprave) za črte za različna igrišča. Njihov novi izdelek je IGO mini, ki je majhen po merah in velik po zmogljivostih. Idealen je za manjše število nogometnih igrišč in je precej revolucionaren pri označevanju, saj ima stransko in prednje pršenje in ima označevanje združeno v eni napravi, ki jo samo priključimo in barvamo, ter označujemo učinkovito in čisto. Impact XP barva za označevanje črt je najbolj napredna, ki je takoj uporabna, saj dviguje standarde označevanja linij na športnih objektih na najvišjo možno raven. Ni potrebno nič več mešanja, merjenje razredčila in podobno, kajti barva se uporablja direktno iz embalaže, brez dodajanja vode. Ta barva zagotavlja bistvene prednosti na področju stroškov, prihrankov pri porabljeni energiji in ohranitvi vodnih virov. Pristojne osebe za označevanje športnih površin
morajo skrbno izbrati pravilen način, ki bo zadostil potrebam in ne bo škodljiv za živa nitja in okolico. Seveda mora biti igrišče dobro in vidimo označeno, saj se bo le tako na njem odvila dobra igra, ki bo navdušila občinstvo na tribunah. Če teh označb ni, lahko pride do nepravilnosti in zmešnjav na terenu in igralci se težko orientirajo, zato morajo označevati strokovnjaki, ki popolnoma seznanjeni s pravili in zakonitostmi nogometa in pri tem upoštevajo vse standarde, ki so predpisano za pravilen potek igre. Barve morajo biti dobro vidne in nanešene v primerni količini. Kupijo se lahko v specializiranih trgovinah in tudi preko spleta, kjer je izbira velika in dostava hitra. Če je igrišče barvno dobro označeno,bo tekma potekala brezhibno in vsak igralec se bo zavedal označb in jih upošteval in igra se bo odvijala nemoteno in igralci se bodo trudili, da dajo čim več golov in da ne razočarajo svojih navijačev, ki jih tako zvesto podpirajo in spremljajo njihovo delo in se navdušujejo nad dosežki in rezultati. Že pred tekmo mora celotna ekipa, ki je zadolžena za pripravo igrišča za igro poskrbeti za vse podrobnosti povezane z označbami in postavitvami objektov in gibanjem po igrišču. Ves čas mora biti pozorna na barvno obstojnost.


Ni komentarjev:

Objavite komentar