sreda, 20. maj 2015

Slackline – »gurtna«, ki navdušuje

Malo je novih, sodobnih športnih pripomočkov, ki navdušujejo tako profesionalne športnike kot rekreativce, tako otroke kot odrasle, tako ljubitelje športov v naravi kot urbanih športov, a slackline je gotovo eden izmed njih. Hoja po »gurtni«, kot ji radi pravijo, je namreč sodobna, športna oblika vrvohodstva, in zagotovo ni nikogar, ki se mu ne bi zdelo balansiranje nad tlemi nekaj zanimivega in posebnega.


Slackline je jermen, izdelan iz sintetičnih materialov, ki ga enostavno razpnemo in pritrdimo med dve točki. V naravi med dve drevesi, v urbanem okolju med klopi, stebričke in podobno. Namen tovrstnega vrvohodstva seveda ni premagovanje razdalj na visoki višini, temveč zadošča že, če jermen namestimo v višino kolen, saj si tako omogočimo varen pristanek na tleh. Nameščanje višje nad tlemi pa običajno pospremimo z dodatno varnostno zaščito, torej z vpetjem vrvohodca na vrv in plezalni pas.
Zakaj je
slackline tako priljubljen? Večina športnikov in rekreativcev ga uporablja ali za zabavo ali za izboljšavo ravnotežja – in vsi vemo, da ima prav to ključno vlogo v marsikaterem športu. Balansiranje na zgolj nekaj centimetrov širokem ploščatem jermenu je vse prej kot enostavno in zahteva odličen nadzor nad lastnim telesom, poleg tega pa tudi veliko mero osredotočenosti in zbranosti. Prav zato uporabljajo jermen tudi za izvajanje težjih oblik meditacije.
Seveda pa noben športni pripomoček ne bi bil zanimiv, če se ga ne bi dalo nadgraditi z akrobacijami. Tudi pri nas je že kar nekaj mojstrov hoje po »gurtni«, ki
slackline ne uporabljajo zgolj za hojo, temveč so vešči tudi preskakovanja med jermeni, balansiranja na različnih delih telesa in v različnih položajih.

Poleg tega, da je jermen odličen pripomoček za šport, je seveda odličen tudi za igro. Če ga v času družinskega piknika namestite med dve drevesi na vrtu, z otroki garantirano ne boste imeli dela. Vztrajno bodo skušali premagati sami sebe, loviti ravnotežje in se sprehoditi čim dlje – s tem pa bodo krepili občutek za ravnotežje in tudi vse mišice telesa, saj pri hoji po »gurtni« zagotovo ni niti ene same mišice, ki bi si lahko privoščila počitek. Slackline zahteva usklajenost, mirnost, dobro držo in tudi veliko moči – nenazadnje moramo ravnotežje med hojo pogosto loviti tudi na eno nogi.

Za koga je slackline primeren? Zagotovo za vse, ki so radi aktivni in še nimajo (starostnih) težav z gibanjem ter ravnotežjem.

Preberite si še naslednji članek: Najmoderneje zasnovane teniske. Dejstvo je, da teniske niso poslovna obutev ali superge in niti ne profesionalni športni čevlji, temveč obutev za prosti čas, športne narave. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar